Nieuwsoverzicht

Onjuiste berichten in de media m.b.t. het verbieden van het zelf verbouwen van voedsel voor eigen gebruik

Recentelijk circuleren er op internet berichten dat de Codex Alimentarius het zelf verbouwen van voedsel voor eigen gebruik zou willen verbieden en dat daarvoor zelfs al een wetsvoorstel (S. 510) gedaan is.

Het voorstel S. 510 waarover wordt gesproken is een Amerikaans wetsvoorstel dat voorgelegd is aan het Amerikaanse congres. Zie:https://www.govtrack.us/congress/bills/111/s510/text

Nederland wordt Coördinator CCEURO

28 september 2012, Batumi, Georgië

Tijdens de FAO/WHO Coordinating Committee for Europe (CCEURO) (Batumi, Georgië, 25-28 september 2012), stemden de aanwezige delegaties unaniem in met het voorstel van Polen om Nederland te nomineren voor het Coördinatorschap voor de Europese Codex Regio.

Tijdens de Codex Alimentarius Commission (CAC) in juli 2013 zal Nederland officieel benoemd worden en zal vanaf dat moment het Coördinatorschap van Polen overnemen voor een termijn van twee jaar.

Codex comité maakt afspraken over maximale hoeveelheid melamine in babyvoeding

Tijdens een bijeenkomst van de Codex Alimentarius in Maastricht zijn onder andere afspraken gemaakt over de maximale toegestane hoeveelheid melamine in babyvoeding. De Codex Alimentarius is een organisatie van de Verenigde Naties die wereldwijde standaarden voor voedsel ontwikkelt. Deze standaarden moeten de voedselveiligheid en eerlijke wereldhandel bevorderen.

Bijeenkomst Codex Comité in Turkije

De jaarlijkse bijeenkomst van het Codex Comité voor Contaminanten in Voedsel (CCCF) , vindt volgende week plaats tussen 27 en 30 april in de Turkse havenstad Izmir. Afgevaardigden van meer dan honderd landen en internationale organisaties discussieren over mondiale normen en richtlijnen voor contaminanten in voedselproducten en diervoeders. Contaminanten zijn giftige stoffen die onbedoeld in een product kunnen voorkomen.