Contaminanten in Voedsel (CCCF)

Bekijk de verslagen onderaan de pagina.

Wordt voorgezeten door: Nederland

Het Codex Comité voor Contaminanten in Voedsel (CCCF) houdt zich bezig met het ontwikkelen van internationale normen en richtlijnen voor de aanwezigheid van ongewenste stoffen in levensmiddelen. Dit zijn chemische stoffen die onbedoeld in levensmiddelen terechtkomen. Voorbeelden van contaminanten zijn zware metalen, PAK's, mycotoxines, PFAS, dioxines en PCB's. Het gaat hierbij onder andere om contaminanten en (micro)toxinen in bewerkte producten en primaire land- en tuinbouwproducten, waaronder ook diervoeders.

Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de Europese en nationale wetgeving op dit gebied. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de Nederlandse markt.

Naast het vaststellen van limieten voor deze stoffen ontwikkelt het comité richtlijnen voor de toepassing van voedselbestralingen, methoden voor monstername en analysetechnieken. De belangrijkste focus van de CCCF ligt op het beoordelen en beperken van (chronische) gezondheidsrisico’s voor consumenten als gevolg van de inname van contaminanten via voedsel.

De jaarlijkse organisatie van de CCCF-vergadering is in handen van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LNV). Nederland heeft als voorzitter van deze commissie een belangrijke rol in het internationaal coördineren van voedselveiligheidsnormen op dit terrein.

Contact

Mevrouw N.E.Emmerik MSc
Ministerie van VWS
+31 6 2116 0448
info@codexalimentarius.nl